Сирийските войски са пресекли границата с Ливан и са обстрелвали ферми на мирни жители, съобщава ИТАР-ТАСС по информация на ливанските служби за сигурност.

Няколко сирийски военни автомобила са пресекли днес границата в района на ливанската провинция Бекаа, от тях са излезли лица с военна униформа и са открили огън по местни фермерски семейства, като са нанесли поражения на сградите и имуществото им. Според информацията е загинал един човек. По ирония на съдбата той се е оказал сириец, който живеел тук с жена си ливанка.

През седмицата сирийски танкове са започнали прочистване на местности в Бекаа, а според твърдения на местни жители границата в този район не е ясно определена.

По-рано днес премиерът на Ливан Наджиб Микати заяви, че неговата страна смята за свой дълг да предостави убежище на сирийските бежанци. „Ние разглеждаме този въпрос изключително в хуманитарен аспект, предоставяйки на хората медицинско обслужване и покрив над главата", е изтъкнал политикът.

По думите му на територията на Ливан се намират 5000 сирийски граждани. Микати обаче е отказал да отговори дали ще предоставят убежище на дезертирали сирийски военни.

Според последните информации сирийските служби за сигурност провеждат истински лов на противници на режима на Башар Асад, които избягаха в съседни държави - предимно в Ливан и Турция.

Преди дни посланикът на САЩ в Бейрут Мора Коноли призова правителството на Ливан да обезпечи безопасността на активистите на сирийската опозиция, които намериха убежище в страната на кедрите.

От своя страна Микати е посочил, че съвместен сирийско-ливански комитет следи за ситуацията на границата и е отбелязал, че една от главните задачи на сирийското правителство е да не допусне сирийската криза да се прехвърли в Ливан.