Сирийските бунтовници, които водят ожесточени сблъсъци с армията на Башар Асад в Алепо са изоставили позициите си в район, който е фронтова линия в последните няколко дни, съобщава Ройтерс.

Отстъпваме, махаме се оттук", извикал бунтовник пред журналисти на Ройтерс, след като пристигнали в Салахедин. През последната седмица контролиран от бунтовниците контролно-пропускателен пункт е разрушен, белязан само от флага на опозицията.

Хеликоптери прелитат над полицейски участък, който все още е в ръцете на бунтовниците на около 1 километър от Салахедин. Бунтовниците, бягайки заради офанзивата на армията на Асад крещели: „Армията влиза, армията влиза".

Командирът от Сирийската Свободна армия Абу Али съобщи, че е получил информация, че танкове на правителствената армия са навлезли в Салахедин, допълвайки, че получава малко сведения за случващото поради лоши комуникации.

Сирийски представител по сигурността е заявил за „Франс прес”, че сирийската армия е започнала офанзива в северния град Алепо.

Армията напредва на запад и на изток, за да обгради Салахедин, каза представителят. По думите му това е ключовото убежище на бунтовниците в града.

„Няма да отнеме много дълго време да се поеме контрола върху района, дори и да има няколко изолирани места, където продължава съпротивата”, изтъкна той.

Войските на режима напредват по улица Ал-Малааб с танкове и военни автомобили и са започнали тежки сблъсъци в района, изтъкна Васал Аяуб от бунтовническата армия.

Запитан армията колко е овладяла от района той заяви, че армията държи по-малко от 15% от Салахедин.

По-късно агенция САНА съобщи, че сирийският режим напълно контролира Салахедин, докато от Свободната Сирийска армия отхвърлят твърденията.

Нашите смели въоръжени сили поеха пълния контрол върху района Салахедин”, съобщава САНА.

Полковник Абдел Жабар ал-Окаиди от бунтовническата армия заяви за „Франс прес”, че „не е вярно, че режимът е поел контрола върху района”. „Истина е, че има варварски, дивашки атаки”, допълни той.

САНА информира, че войниците са „нанесли тежки загуби на групи въоръжени терористи, убивайки и ранявайки голям брой от тях”.

Десетки други терористи са арестувани, някои от тях се предават и оставят оръжията”, допълва агенцията.

Източник заяви, че елиминирането на изолирани съпротивителни групи ще продължи до четвъртък сутринта.

Междувременно сирийска бунтовническа група съобщи, че са убили руски генерал, който е работил като съветник към военното министерство на Сирия при операция в западния регион Гоута извън столицата Дамаск.

Във видеоматериал групата, наричаща се „Специален операционен батальон Ястреб" дава името на убития генерал - Владимир Петрович Кужеев. На видеото, изпратено до Ройтерс, бунтовниците показват неговата лична карта, както те заявяват.

С помощта на Бог руският съветник към военното министерство генерал Владимир Петрович Кужеев, бе елиминиран с неговия преводач Ахмад а-Ауяк, каза лейтенант Маджид Саяд Ахмад от батальона.

В съобщението не се известява дали руският съветник е убит, но опозиционен представител, който е в контакт с групата е пояснил, че той е бил убит преди две седмици.

Той описва батальона като професионално подразделение от офицери, избягали от сирийската армия.

По-късно руският генерал на организиран брифинг във военното министерство на Русия в Москва се появи пред журналисти да докаже, че не е бил убит.

Като генерал аз разбирам, че тази информация не бе само провокация срещу мен, но също – и по важно – срещу моята страна”, каза той.

Същата група пое отговорност за убийството на четири топ военни от обкръжението на Асад в Дамаск миналата седмица.