Шестима служители на Организацията на обединените нации са били отвлечени от въоръжените бунтовници в Сирия, съобщиха от външното министерство на страната във вторник.

„Две коли са били похитени от терористите, като в тях са се возили общо 11 души, шестимата служители на ООН и петима сирийски охранители, и шофьори”, заявиха от ведомството.

Властите обвиниха бойците, че възпрепятстват работата на следователите, които се опитват да установят извършителите на много от масовите убийства, съпътстващи продължаващата повече от три години гражданска война.

Все още липсват повече подробности, но има голяма вероятност похитените да са част от мисията на международната организация, натоварена със задачата да разследва химическото нападение над град Кафр Зита в провинция Хама през април, при което бяха убити няколко души, а над 200 бяха тежко обгазени.

Терористите побързаха да хвърлят вината за нападението върху силите на Башар Асад, но сирийското правителство и външните наблюдатели веднага заподозряха ислямистите от „Джабхат ал-Нусра” като най-вероятни извършители на нападението.

Косвено потвърждение на тази възможност дойде от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които работят заедно с експертите на ООН. Скоро след първите съобщения за отвличанет от централата на ОЗХО съобщиха, че няма пострадали техни служители в Сирия, а работещите в Хама вече пътуват към щабквартирата на организацията в сирийската столица.