Подкрепяният от САЩ алианс на сирийските кюрди и араби ще оглави настъплението срещу Ракка, крепостта на ДАЕШ ("Ислямска държава") в Сирия, но отхвърля каквато и да е роля на Турция. Това обяви говорителят на Сирийските демократични сили (СДС), цитиран от "Франс прес".

"Ще видим кампания, водена от Сирийските демократични сили за освобождаването на град Ракка", изтъкна говорителят.

Ракка ще бъде последният голям град под контрола на джихадистите, ако силите в съседен Ирак спечелят битката за Мосул, която вече е в ход.

Подкрепяни от предвожданата от САЩ коалиция, СДС изтласка ДАЕШ от обширни територии в Северна Сирия, най-наскоро от град Манбидж.

СДС са доминирани от мощните кюрдски "Отряди за защита на народа" (YPG).

САЩ и Великобритания заявиха в края на октомври, че очакват нападение срещу Ракка - де факто столица на ДАЕШ в Сирия - в рамките на седмици.

"Ние сме готови. Имаме достатъчно бойци за тази кампания и ще я започнем скоро", подчерта говорителят на СДС, без да уточнява конкретен график.

Но настоя, че битката нямало да включва Турция, която разглежда YPG като свързана с незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), смятана от Анкара за терористична организация.

"Темата за участието на Турция беше уредена с коалицията (водена от САЩ срещу ДАЕШ) окончателно. Без турско участие", отсече говорителят на СДС.