Сирийското правителство даде знак, че е готово да се съгласи на размяна на затворници с бунтовнически групировки, мярка за изграждане на доверие, която може да помогне на двете страни да се подготвят да присъстват на мирните преговори, отбелязва "Ройтерс".

Сирийските държавни медии уточняват, че правителството било "винаги готово" за размяна на затворници в затворите си за хора, "отвлечени от терористични групировки", "особено в рамките на усилията, направени за предстоящата среща в Астана".

Засега няма реакция от бунтовнически групировки, които отдавна настояват за освобождаване на затворници от правителството като една от редицата хуманитарни мерки, които те казват, че трябва да се вземат преди каквито и да е мирни преговори.

Външното министерство на Казахстан заяви в събота, че делегациите на сирийското правителство и бунтовниците са били поканени да присъстват на срещите за Сирия в столицата Астана на 15 и 16 февруари.

Отделно мирни преговори с посредничеството на ООН трябва да започнат в Женева на 20 февруари. Основната сирийския опозиция в неделя одобри своята делегация за преговорите.

Този месец, в рядък ход, сирийското правителство и бунтовнически групировки размениха десетки жени затворнички и заложници, някои от тях с децата си, в провинция Хама в Северозападна Сирия.