Сирийският президент Башар Асад прие оставката на правителството начело с премиера Наджи ал-Отари, съобщава правителственият телевизионен канал „Сурия".

Очаква се новият кабинет да бъде оглавен от вицепремиера по икономическите въпроси Абдалла Дардари, близък съратник на сирийския лидер. Оставката е предизвикана от масовото движение с искане за всеобхватни реформи.

За очаквана оставка на кабинета в Дамаск стана известно по-рано днес. Това е било съобщено пред журналисти от източник на сирийското ръководство, информира ИТАР-ТАСС. Новият кабинет трябва да бъде сформиран в рамките на 24 часа.

Също по-рано днес в Дамаск започна манифестация в подкрепа на президента Башар Асад и управляващата Партия на арабското социалистическо възраждане (БААС). Площадът на Омеядите, разположен в подножието на планината Касюн е бил пълен с хора. Участниците в проявата, която е протекла под мотото „Вярност към родината", са държали в ръцете си портрети на сирийския лидер и националното знаме.

На плакатите са били изписани патриотични призиви за укрепване на единството на партията и народа пред „лицето на вражеските интриги".

Също днес се очакваше 45-годишният сирийски президент да обяви дългоочакваната програма за реформи. Важна стъпка ще бъде отмяната на извънредното законодателство, което действа в страната от 1963 година. В изявлението си Башар Асад трябваше ще даде оценка на събитията, които се случват в Сирия и Близкия изток, както и ще разясни планираните преобразувания.