асадСирийският президент Башар ал-Асад издаде държавен декрет, с който дава гражданство на кюрдите, населяващи източната област ал-Хасака, предаде „Ройтерс". Това е само един от серията ходове на държавния глава, с които той се опитва да намали напрежението в страната.

Все още не е ясно колко хора ще могат да се възползват от декрета, но поне 150 000 души са били регистрирани като чужденци в ал-Хаска през 1962г. Освен гражданство, 48 кюрдски затворници получиха и амнистия. Според държавната информационна агенция, Асад се е срещнал и с представители на кюрдите, като се е запознал с проблемите и исканията им.

Лидерът на кюрдите Хабиб Ибрахим заяви пред „Ройтерс", че решението на президента не слага край на борбата им за сваляне на режима. „Ние се борим за демокрация в цяла Сирия. Гражданството е наше право, то не може да ни бъде подарено", категоричен беше той.

През 2004г. кюрдите, които съставляват около 10% от 20-милионното население на Сирия, се вдигнаха на протести срещу Асад и управляващата от десетилетия партия „Баас". Силите за сигурност потушиха безредиците.

Държавната телевизия съобщи, че Асад е уволнил губернатора на провинция Хомс, където се проведоха голяма част от опозиционните протести. Това беше едно от ключовите искания на демонстрантите.

Президентът не пропусна да покаже добрата си воля и на консервативните мюсюлмани в страната. Той разреши на учителките да преподават с фередже и затвори единственото казино в Сирия.

Припомняме, Сирия беше обхваната от невиждани социални протести през последните няколко седмици. Демонстрантите, които искат реформи и по-ефективна борба с корупцията, дадоха десетки жертви в сблъсъците със силите за сигурност.

За разлика от другите арабски страни, обхванати от брожения, в Сирия начело на протестите застанаха сунитите. В много региони техните племена от години оспорват властта на алавитите от „Баас", които са представители на шиитска секта.