Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Олександър Сирски и министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров посетиха командните пунктове на украинската армия на фронтовата линия, се казва в официалния акаунт на Сирски във Facebook.

Сирски описва ситуацията на фронта по следния начин: "Врагът редовно щурмува позициите на нашите войски. В много райони ситуацията е сложна и изисква постоянно наблюдение."

Според Сирски необходимите по-нататъшни действия включват "защита на войските от дронове и въздушни удари с УАБ (управляеми авиационни бомби - бел.ред.), както и укрепване на отделни участъци на фронта".

Украинските военни съобщават, че след превземането на град Авдеевка в Донецка област, руските войски провеждат щурмови действия в няколко сектора на фронта, включително в Донецка област, както и в посока Купянск, Харковска област и в района на село Работино в Запорожка област.

Русия превзе и Ласточкино
Обновена

Русия превзе и Ласточкино

Украйна прегрупира сили

Превземането на Авдеевка, след месеци на битки с тежки жертви и от двете страни, беше първата значителна победа на Русия след превземането на град Бахмут миналия май. Град Авдеевка имаше символично значение и за двете страни - градът е оспорвана територия още от началото на войната между Русия и Украйна през 2014 г. и на практика беше фронтова линия през цялото десетилетие.