Украинските сили изтласкаха руските войски от село Орловка, западно от Авдеевка, но ситуацията на източния фронт остава трудна, каза в четвъртък главнокомандващият украинската армия Александър Сирски, цитиран от "Ройтерс".

Орловка е на по-малко от 2 километра северозападно от Ласточкине, което наскоро беше окупирано от руските сили.

На 17 февруари руските сили превзеха стратегическия източноукраински град Авдеевка след продължило месеци нападение и натискат няколко други района по фронтовата линия, твърдят украинските власти.

Украинската армия заяви тази седмица, че се е изтеглила от още две села близо до Авдеевка, губейки повече територия, тъй като подкрепата от западните й съюзници е недостатъчна.

"Врагът продължава активни настъпателни действия в много райони на фронтовата линия. Ситуацията е особено напрегната в секторите Авдеевка и Запорожие", каза Сирски в приложението за съобщения Telegram.

Той каза, че руските десантни части се опитват да пробият украинската отбрана и да превземат селищата Тоненке, Орловка, Семеновка, Бердичи и Красногоровка.

Сирски, който посети войските на източния фронт, каза, че някои командири са разкрили определени недостатъци в тяхната "ситуационна осведоменост и оценка на врага", което пряко е повлияло на устойчивостта на отбраната в определени райони.

"Взех всички мерки за коригиране на ситуацията на място, с отпускане на допълнителни боеприпаси и материални средства, както и необходимите резерви", каза Сирски.

Украинската армия и президентът Володимир Зеленски многократно са заявявали, че на войските им липсва военно оборудване и боеприпаси, необходими за отблъскване на руски атаки, поради недостиг на военна помощ от западните съюзници.

За 99 сблъсъка пише украинският генщаб, руснаците атакуват като луди

За 99 сблъсъка пише украинският генщаб, руснаците атакуват като луди

Продължава настъплението в Авдеевка