Програмата за модернизиране на гръцките изтребители F-16 Viper е в критична точка.

За това предупреждава в. "Катимерини".

Водещото в Гърция издание се позова на добре информирани източници, които твърдят, че програмата за модернизацията на гръцката бойна авиация може или да продължи, или да се провали.

Забавянето е предизвикало непрекъснати консултации през последните няколко месеца между Министерството на отбраната, Генералния щаб на ВВС, новото ръководство на Гръцката аерокосмическа индустрия (EAV) и компанията-производител, за да се гарантира, че най-важната програма за въоръжаване на гръцките въоръжени сили няма да бъде провалена.

Основната причина за забавянето на програмата за модернизация на F-16 е загубата на специализиран персонал от Гръцката аерокосмическа индустрия.

Оставките на квалифицирани техници, работещи по програмата от 2018 г. насам, са почти ежедневие, твърдят добре информирани източници, което създава значителни пропуски.

За да запълни тези пропуски, дължащи се на закъснението от над седем месеца, Lockheed Martin, в сътрудничество с гръцките власти, е подсилил човешките си ресурси, за да ускори доставките.

ВВС на Гърция получи десети модернизиран изтребител F-16 Viper

ВВС на Гърция получи десети модернизиран изтребител F-16 Viper

Програма за модернизация

Това обаче, според източниците, е временно решение, тъй като се търси формула за връщане на програмата към графика.

В резултат на интервенциите бойната авиация на Атина получиха 19-ия си модернизиран изтребител преди няколко дни, след поредица от закъснения и пренасрочване на доставката.

Първоначално договорът предвиждаше доставката да се осъществи през септември 2023 г.

"Катимерини" разбра също, че 20-ият самолет трябва да бъде доставен в края на юни. Те ще бъдат последвани от 21-ви и 22-ри модернизиран изтребител през юли, а 23-ти и 24-ти - до октомври.

Сърбия купува от Гърция употребявани изтребители Mirage

Сърбия купува от Гърция употребявани изтребители Mirage

Страната иска да модернизира флота си от руски и местни самолети

Според новия график за доставка и при условие, че няма повече закъснения, до края на годината програмата ще бъде с четири изтребителя по-малко, а 16 самолета ще бъдат в процес на модернизация в хангарите на Гръцката аерокосмическа индустрия. Компетентни източници обаче заявиха пред "Катимерини", че недостигът няма да бъде преодолян преди 2025 г.