Британските военни кораби не могат да атакуват цели на хусите на сушата, тъй като не разполагат с необходимата огнева мощ - ситуация, която бивши началници на отбраната определиха като "скандална", обобщи в. "Телеграф".

Нито един от разрушителите или фрегатите на Кралските военноморски сили не е в състояние да изстрелва ракети по цели на сушата, което оставя САЩ да нанасят повечето удари по цели на хусите с подкрепата на самолетите на RAF, базирани на 1500 мили от тях.

Източник от британската отбрана заяви, че HMS Diamond, разрушителят, разположен в Червено море, не се е присъединил към ответните удари по цели на хусите, тъй като не е имал "възможност да стреля по наземни цели". Министерството на отбраната (МО) заяви, че вместо това той е "пряко участвал в успешното унищожаване на хутски безпилотни самолети, насочени към корабоплаването в Червено море".

Този уикенд свързан с Великобритания контейнеровоз се запали, след като стана последният плавателен съд, станал мишена на бунтовниците хуси.

Един от бившите контраадмирали предположи, че неспособността на Великобритания да нанесе удар по базите на подкрепяното от Иран движение на хусите от военни кораби показва, че военноморските сили няма да могат да се "справят" с китайските и руските военни кораби.

Понастоящем единствените оръжия на разрушителите, които могат да стрелят по други кораби или по сушата, са артилерийските оръдия в предната част на всеки кораб. Докато американските разрушители могат да изстрелват управляеми ракети "Томахоук" по наземни цели, единствените възможности на Обединеното кралство за такива удари са разполагането на самолети или подводници, за пет от които бе съобщено, че не са на разположение в един момент през есента.

Тобиас Елууд, бивш председател на Комисията по отбрана на общините, предупреди, че ситуацията е неустойчива, и призова министъра на отбраната Грант Шапс да извърши спешен преглед. "Не можем да продължаваме да се справяме с надводен флот, който е твърде малък и не може да води огън по суша на голямо разстояние", каза Елууд.

САЩ и Великобритания удариха пристанище в Йемен

САЩ и Великобритания удариха пристанище в Йемен

Ударите са вследствие на повреден танкер в Червено море след атака на хутите

Адмирал сър Тони Радакин, който сега е начело на Въоръжените сили, беше сред началниците на военноморските сили, които преди пет години, когато беше първи морски лорд, предупреждаваха за необходимостта от "ускоряване на процесите на придобиване" на оръжия, включително "ракетни системи за атака по суша".

През първите няколко месеца от премиерството на Борис Джонсън сър Тони публично се застъпи за замяната на противокорабните ракети Harpoon с оръжие, което може да се използва за атакуване на наземни цели.

САЩ изпратили съобщение до Иран за подкрепяните от тях хуси

САЩ изпратили съобщение до Иран за подкрепяните от тях хуси

След поредица от атаки срещу йеменските бунтовници

Въпреки това Harpoon беше извадена от състава на военноморските сили миналата година, а временният ѝ заместител - произведената в Норвегия Naval Strike Missile, която може да поразява наземни цели, досега е инсталирана само на един кораб в рамките на изпитания и все още не е изстреляна. В крайна сметка тя ще бъде внедрена на 11 фрегати и разрушители, преди през 2028 г. да бъде въведена нова система за крилати ракети.