Президентът Джо Байдън каза в събота, че Съединените щати са предали лично съобщение на Иран относно подкрепяните от Иран хуси, отговорни за нападението върху търговски кораби в Червено море, съобщава "Ройтерс".

"Доставихме го частно и сме уверени, че сме добре подготвени", каза Байдън пред репортери в Белия дом, преди да замине за президентския дом в Кемп Дейвид за уикенда.

Припомняме, че хусите заплашиха със силен и ефективен отговор, след като Съединените щати нанесоха нов удар в Йемен през нощта, като допълнително засилиха напрежението.

Хусите се заканиха на САЩ след последните удари

Хусите се заканиха на САЩ след последните удари

Според тях, няма ранени или сериозни материални щети

Последният удар, за който САЩ казаха, че е ударил радар, дойде ден след десетки американски и британски удари срещу обекти на хутите в Йемен.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза в петък, че първоначалните удари са засегнали способността на хусите да заплашват корабоплаването.

Той каза, че Вашингтон няма интерес от война с Йемен, нито с Иран.

Кърби: САЩ не търсят конфликт с Иран

Кърби: САЩ не търсят конфликт с Иран

Позиция на Белия дом

Байдън, чиято администрация премахна хусите от списъка на Държавния департамент на "чуждестранни терористични организации" през 2021 г., беше попитан от репортери в петък дали смята, че терминът терорист описва движението сега.

"Мисля, че да", каза Байдън.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че съвместните удари са били насочени към "безпилотните летателни апарати, балистичните и крилатите ракети и крайбрежните радари и възможностите за въздушно наблюдение на хусите".

Освен това той отбеляза, че операцията, проведена от САЩ, Обединеното кралство и подкрепена от Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, "изпраща ясно послание на хусите, че ще понесат допълнителни загуби, ако не прекратят незаконните си нападения".

Остин, който в момента е в болница, тъй като се възстановява от скорошна операция от рак, е наредил и наблюдавал действията в Йемен.