В българския военен контингент в Афганистан е била спряна презентацията, подготвена от майор Даниела Благоева по случай националния празник на България 3 март. Презентацията е спряна заради израза "турско робство", информира БНР.

Майор Даниела разпространява презентацията си във вътрешната информационна мрежа на ИСАФ в Кабул, което не е част от служебните й задължения.

Националният командир на контингента полковник Петко Лилов назначава служебна проверка по случая, която установява, че в презентацията е допусната терминологична грешка в текста на материала. 

Проведени са две срещи на Лилов с командващия регионалното командване „Столица" бригаден генерал Левент Чолак, на които са изяснени обстоятелствата и случаят е приключен.

Заявено е желанието една лична грешка и недоуточнена терминология да не са повод за създаване на напрежение между двата контингента

Повече по случая ще се работи след завръщането на контингента в България.

Майор Даниела Благоева продължава да изпълнява задачите си в мисията в Кабул на друга длъжност. Тя ще се завърне с планираната ротация на контингента.