Министърът на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг подаде оставка, връчвайки я на канцлера Ангела Меркел, съобщава БиБиСи.

В 11.15 часа местно време той даде пресконференция, на която заяви: „Това е един от най-болезнените дни в живота ми" и допълни: „Аз винаги съм готов да се боря, но сега достигнах предела на своите сили."

Карл-Теодор цу Гутенберг напусна кабинета заради скандала, избухнал след като бе обвинен в плагиатство в докторската си дисертация.

Гутенберг благодари на германския канцлер Ангела Меркел за оказаната подкрепа в последните дни и заяви, че не очаква съчувствие.

Дисертацията е на тема "Конституция и конституционен договор. Етапи на развитието на конституцията в САЩ и ЕС". В написването й обаче, според обвиненията, министърът е ползвал чужди речи и монографии, че дори и части от вестникарски статии, без да ги упомене в библиографията.

"Университетът в Байройт отне от Карл-Теодор цу Гутенберг докторската му степен", съобщи преди време ректорът на учебното заведение Рьодигер Борман, подчертавайки че дисертацията на Гутенберг не е счетена за научно издържана, но се въздържа да я нарече плагиатство.

Самият Карл-Теодор цу Гутенберг се отказа от докторската си степен, без да дочака експертизата на защитената през 2007 г. от него дисертация, която наскоро бе обявена за плагиатство.