Подкрепата сред турците за президента на Реджеп Тайип Ердоган е скочила през миналия месец, след като Анкара предприе военно настъпление в Североизточна Сирия, за да прочисти "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, намиращи се близо до нейната граница. Това показва ново социологическо проучване на "Метропол", цитирано от "Ройтерс".

Рейтингът на одобрение на Ердоган е нараснал с 3,7 процентни пункта през октомври до 48 процента, показва проучването, най-високото му равнище малко след президентските избори през юни 2018 г., които се проведоха преди да се разрази миналогодишната валутна криза.

Ердоган се закани да "прочисти" Североизточна Сирия от кюрдските сили

Ердоган се закани да "прочисти" Североизточна Сирия от кюрдските сили

Той иска зона за сигурност от 340 км и дълбочина 30 км

Рейтингът на неодобрение на Ердоган е паднал с 9,3 процентни пункта до 33,7 процента, което е най-ниското му ниво след неуспешния преврат през юли 2016 г. Около 18 процента от анкетираните не са отговорили на въпроса на проучването или са заявили, че нямат представа.

След пика на валутната криза, която свали 30 процента от стойността на лирата през миналата година, подкрепата за Ердоган ерозира, след като инфлацията и безработицата скочиха, а икономиката изпадна в рецесия.

Анкара, както и повечето турци, гледат на "Отрядите за народна защита" като на терористична организация и разширение на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Турция. ПКК провежда въоръжен сепаратистки бунт срещу турската държава от 1984 г. насам, като около 40 000 души са били убити в конфликта.

Четири от петте политически партии в турския парламент категорично подкрепиха операцията на Турция срещу "Отряди за народна защита". Прокюрдската Демократична партия на народите се противопостави на операцията, като заяви, че тя има за цел да повиши намаляващата подкрепа за Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Анкара предприе операцията на 9 октомври, дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп внезапно реши да изтегли американските войски от Северна Сирия след телефонен разговор с Ердоган.

По-късно Турция постигна отделни споразумения с Вашингтон и Москва и прекрати операцията си, след като "Отрядите за народна защита" се изтеглиха от граничната ивица в Сирия.