Северна Македония очаква през юни всички държави-членки на ЕС да дадат зелена светлина за започването на преговори за членството й в общността, предаде БГНЕС.

Очаквам Брюксел най-накрая да обяви датата за преговори с Македония, заяви заместник-министърът на външните работи Андрей Жерновски.

"Страната ни има солидно досие, което ни позволява да бъдем оптимисти. За много кратък период от време Македония се доказа като успешен модел за Западните Балкани. Ние доказахме, че не искаме да говорим за замразени конфликти и че тези исторически конфликти могат да се превърнат в приятелство и голямо предимство." - коментира той преди стартирането на форума "Укрепване на европейската интеграция на Западните Балкани - учейки се от миналото, подготвяйки бъдещето". Той е организиран от Института за демокрация "Социетас Цивилис" - Скопие в сътрудничество с Центъра за източни изследвания от Варшава и посолството на Полша в Скопие.

"Разбира се, това решение зависи не само от нас, то зависи от изхода на изборите за Европейски парламент. Но очакваме победа на проевропейските сили, които работят за единство и обединяване на континента и сме оптимисти, че най-накрая ще постигнем дата за договаряне." - изрази надежда заместник-министър Жерновски.

Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

Стево Пендаровски се закле като президент на Северна Македония

Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи, обеща той