Стево Пендаровски положи клетва като президент на Северна Македония, предаде БНР. В реч пред парламента в Скопие, на която присъства и българският държавен глава Румен Радев, Пендаровски заяви, че ще бъде президент на всички македонци.

"Моята мисия е да обединявам всички заедно да вървим напред. Ще бъда фактор на стабилност, а не фактор на кризи", изтъкна той.

По негови думи първата му задача е да подаде ръка за съвместна работа с опозицията. Той бе категоричен, че основната му задача ще бъде да защитава статуса и правата на политическото малцинство.

Защото демокрацията устоява само когато различните малцинства в обществото са защитени от евентуалното своеволие на мнозинството, а затова най-често законите не са достатъчни, подчерта Пендаровски.

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония

Избирателната активност надмина 40%, необходим минимум, за да бъде признат за валиден по закон балотажът

Като основни приоритети новият президент на Северна Македония посочи членството на страната в ЕС и в НАТО, както и етническия баланс между отделните общности.

От своя страна премиерът Зоран Заев изрази мнение, че изборът на Пендаровски слага край на тъмното минало на страната.

"Никой повече не може да застане на пътя на прогреса. Нашето място е в НАТО и в ЕС. Точка", отсече той.

Стево Пендаровски е първият държавен глава, избран след промяната на името на страната и петият след обявяването на независимостта ѝ. Той поема поста от Георге Иванов, който беше президент два последователни мандата.

Припомняме, преди седмица Пендаровски, подкрепян от широка коалиция с участието на управляващия Социалдемократически съюз, спечели втория тур на президентските избори срещу кандидата на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска.

Радев поздрави Пендаровски за победата му на изборите в Македония

Радев поздрави Пендаровски за победата му на изборите в Македония

Той изрази надежда скоро да се срещне с новия президент