Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Стево Пендаровски за победата му на изборите за президент на Северна Македония.

Българският държавен глава пожела успех и кураж на новоизбрания президент на югозападната ни съседка в период, в който на Северна Македония предстои да изпълни важен дневен ред по пътя си за членство в НАТО и Европейския съюз.

Радев подчертава и че България продължава да подкрепя европейската перспектива на Северна Македония.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между нашите две страни отваря пътя към постигането на този наш общ приоритет, посочва се в писмото на президента.

Пендаровски: Преследването на хора с българско самосъзнание в Македония е минало

Пендаровски: Преследването на хора с българско самосъзнание в Македония е минало

Президентът на Македония иска същото и за македонците у нас

Радев изтъква, че България очаква лидерството на новия президент на Северна Македония не само по отношение реализацията на заложеното в клаузите на Договора, но и за вграждане на неговия дух в основата на бъдещите отношения между двете държави.

"Подчертавайки историческата близост между Република България и Република Северна Македония изразявам надеждата си, че ще продължим да я развиваме чрез ползотворни контакти между нашите президентски институции. Надявам се на скорошна среща с Вас", завършва писмото до Пендаровски.

Припомняме, вчера стана ясно, че Стево Пендаровски е новият президент на Северна Македония, след като поведе с 57,64 процента пред конкурента си опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова.

По-рано днес пък той заяви, че политиката на тормоз и полицейско преследване на хората с българско самосъзнание в Македония вече е минало. 

Пендаровски ще развива добрите отношения между Скопие и София, ако стане президент

Пендаровски ще развива добрите отношения между Скопие и София, ако стане президент

Президентските избори в Македония са на 21 април