Австралийският министър-председател Скот Морисън заяви, че австралийският самолет си е вършил работата, когато е бил поставен в опасност с лазер от китайския кораб, съобщават от Агенция Ройтерс. Морисън отрече твърденията на Пекин, че самолетът се е приближил твърде близо до плавателния съд.

Патрулиращият самолет засякъл лазер, излъчван от китайския кораб. Австралия публикува снимки на плавателни съдове, които се движат в близост до нейните териториални води.

"Нашите разузнавателни самолети имат право да се движат в нашата икономическа зона и да наблюдават хората.", каза Морисън. Той добави, че е разочарован от факта, че самолета е бил изложен на опасност.

Австралия се скара на Китай заради опасно военно поведение

Австралия се скара на Китай заради опасно военно поведение

Китайски военен кораб е насочил лазер към австралийски самолет

Китайският военен кораб и амфибният транспортен док са плавали в Арафурско море, между Нова Гвинея и Австралия, а после са се насочили през Торесовия проток, съобщават от Австралийското министерство на отбраната.

Според Пекин корабите имат пълно право да бъдат в международни води.

Китайският министър на отбраната, заяви, че самолетът е пуснал сонобуй, който може да засече подводници и е летял твърде близко до конвоя. Той определи това като провокация.

Според данните на МО австралийският самолет не се е доближавал твърде близо до корабите. Той е бил на нужната дистанция, за да инспектира плавателните съдове. Скот Морисън сподели, че екипажът на самолета си е вършил работата и поиска обяснение от Китай.

Министър-председателят обяви, че Австралия ще закупи дронове и хеликоптери на стойност 804 милиона австралийски долара, за да следят сигурността в региона.

Морисън добави, че Китай не споделя целите на Австралия в Антарктика, а само иска да експлоатира ресурсите на региона. Той добави, че трябва да се гледа не само националния интерес, но и световния интерес и това прави приоритет опазването на околната среда.

Австралия иска пълно разследване на инцидента с лазер от китайски кораб

Австралия иска пълно разследване на инцидента с лазер от китайски кораб

Канбера е възмутена от "опасното и безразсъдно действие" на Пекин