След осем месеца на преговори иракските политически партии постигнаха споразумение за подялба на властта.

Припомняме, парламентарните избори се проведоха на 7 март, но до момента страната беше без правителство. АФП съобщава, позовавайки се на говорителя на правителството Али ал-Дабаг, че споразумението е било сключено вчера. Съгласно него премиерът Нури ал Малики запазва поста си. Същото се отнася и за президента Джалал Талабани.

Блокът "Иракия" на бившия министър-председател Ияд Алауи ще определи председателя на парламента. Формацията спечели и най-много гласове на изборите през пролетта и се ползва с подкрепа сред сунитите.

По думите на говорителя на парламента остават още ключови въпроси за решаване. Все пак на предстоящото си заседание парламентът ще избере своя председател и двамата му заместници. Според конституцията на страната това е задължителна стъпка преди избирането на президента и премиера.

По правило постовете на председателя на иракския законодателен орган и на двамата му заместници се разпределят между трите основни общности в страната - арабите шиити, сунитите и кюрдите. Споразумението ще бъде официално обявено в Арбил, Иракски Кюрдистан, по покана на президента на автономния регион Масуд Барзани.

Ирак постави световен рекорд за най-дълъг период между провеждането на парламентарни избори и съставяне на ново правителство, припомня АФП. Преди месец иракският върховен съд задължи парламента на страната да започне работа.