Германците масово са положително настроени към имиграцията и смятат, че тя е от полза за страната, показва ново проучване, от което става ясно още, че често крайните реакции, предизвикани от пристигането на милиони мигранти и бежанци там през 2015 г., са отстъпили на по-спокоен възглед, съобщава "Ройтерс".

Отдавнашното разделение между нагласите в по-приветливата западна част на Германия и по-скептичния бивш комунистически изток също е станало по-малко забележимо, разкрива още проучването на фондация "Бертелсман", като макар и проблемът да се разглежда през чисто икономически фактори, разликите между двете части на страната остават остри.

Над една четвърт от живеещите в Германия са с чужди корени

Над една четвърт от живеещите в Германия са с чужди корени

20,8 млн. души имат имигрантски корени

Като цяло почти две трети от германците смятат, че имиграцията е добра за икономиката, а 67 на сто, че прави живота по-интересен, като младите хора са най-положително настроени.

"Германия премина стрес теста на имиграционната вълна от 2015 г. и се стабилизира като прагматична имигрантска страна", коментира членът на ръководното тяло на фондацията Йорг Дрегер, като допълва: "Населението вижда предизвикателствата, но и възможностите, които това носи за застаряващото общество."

Преди четири години канцлерът Ангела Меркел избра да остави границите на Германия отворени, след като безпрецедентна вълна от мигранти се отправи към Западна Европа.

Въпреки че мнозина посрещнаха решението на Меркел с първоначална еуфория, последва остра критична реакция, със скок в подкрепата за антиимигрантските партии в цяла Европа, една от които - "Алтернатива за Германия", влезе в Бундестага през 2017 г. за първи път.

Въпреки че усещането за безпокойство остава, интензивността на усещането е намаляло. Около 49 процента все още смятат, че Германия е претоварена от мигранти, но това е спад в сравнение с 2017 г., когато 54 на сто са смятали по този начин.

Някои от разделенията между Източна и Западна Германия също са понамалели.

Общо 59 процента от западногерманците са заявили, че мигрантите са добре дошли, което е спад в сравнение с 65% през 2017 г., докато сравнимата цифра в по-бедната източна част е нараснала до 42 процента от 33 на сто.

83 процента в Източна Германия обаче, където се очаква "Алтернатива за Германия" да се представи добре в изборите в две провинции тази неделя, все още смятат, че имиграцията е бреме за социалната държава и само крехко мнозинство смятат, че тя е добра за икономиката.