Парагвай откри новото си посолство в Йерусалим, следвайки почина на САЩ и Гватемала, информира "Асошиейтед прес".

Парагвайският президент Хорасио Картес лично откри посолството днес, правейки Парагвай третата страна, която премества дипломатическата си мисия в Израел от Тел Авив в Йерусалим.

Картес и израелският премиер Бенямин Нетаняху говориха при откриването на новото посолство в Йерусалим. Парагвайският държавен глава го нарече "историческо събитие".

"Този акт има огромно значение в смисъл, че изразява искреното приятелство на Парагвай и пълната солидарност с Израел", изтъкна Картес.

Нетаняху от своя страна изтъкна, че сътрудничеството между двете страни ще стане "по-голямо", споменавайки области като селското стопанство, сигурността и технологиите.

Румъния, Чехия и Хондурас по-рано обявиха, че смятат да сторят същото.

Обявлението на американския президент Доналд Тръмп през декември беше приветствано от правителството на Израел. Но това разгневи палестинците, които настояват окупирания от Израел Източен Йерусалим да бъде тяхна бъдеща столица. САЩ официално преместиха посолството си от Тел Авив в Йерусалим на 14 май.

Гватемала откри посолството си в Йерусалим

Гватемала откри посолството си в Йерусалим

Не е съвпадение, че Гватемала открива посолството си в Йерусалим два дни след САЩ

Преместването на американското посолство разпали допълнително протестите на палестинците в Газа, които настояват за правото за завръщане в Израел и вдигането на продължаващата от десетилетие морска блокада над Ивицата Газа. Кулминацията на протестите беше миналия понеделник, когато Израел изби около 60 палестинци при сблъсъци по границата.

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим
на живо

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

В същото време Израел уби повече от 40 палестинци по границата с Газа