Гватемала официално отвори посолството си в Йерусалим, информира "Ройтерс".

Централноамериканската държава откри дипломатическата си мисия в свещения град два дни след същия ход на САЩ. На 14 май Вашингтон официално премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим, което съвпадна с кръвопролитни протести на границата на Газа с Израел, където армията на еврейската държава изби 60 палестинци и рани хиляди.

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим
на живо

САЩ официално откриха посолството си в Йерусалим

В същото време Израел уби повече от 40 палестинци по границата с Газа

На церемонията по откриването на посолството на Гватемала присъстваха президентът на страната Джими Моралес и израелският премиер Бенямин Нетаняху. Мисията се намира в западната част на Йерусалим.

"Не е съвпадение, че Гватемала открива посолството си в Йерусалим два дни след САЩ. Вие винаги сте сред първите", каза Нетаняху на откриването, цитиран от "Таймс оф Израел". Той припомни, че Гватемала е втората държава след САЩ, която призна Израел през май 1948 г.

Снимка 356744

Източник: ЕПА

Наричайки Гватемала "наши приятели тогава и сега", Нетаняху обеща следващата обиколка в Латинска Америка да започне от Гватемала.

"Днес е исторически ден", каза посланикът на латиноамериканската държава в Израел Сара Кастанеда, подчертавайки, че нейната страна е първата държава от Латинска Америка, която е признала Йерусалим за столица на Израел.

"Първата страна в света, която отвори посолство в Йерусалим през 1956 г.", припомни посланикът.

Снимка 356743

Източник: ЕПА

Посолството беше затворено през 1980 г., след като Израел прокара закон, с който обяви обединен Йерусалим за столица на Израел. Съветът за сигурност на ООН прокара резолюция, с която призова страните членки да изтеглят дипломатическите си мисии от града.