Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и Белият дом работят за забиване на клин между палестинците и държавите от Персийския залив.

Тази информация съобщава израелското издание "Аарец", позовавайки се на "Ню Йоркър".

В материал на американското списание се отбелязва, че администрацията на Доналд Тръмп работи с Нетаняху за създаване на напрежение между арабските държави и палестинците. Списанието описва отношенията между Вашингтон и палестинците, които рязко се влошиха след решението на Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Посочва се, че мирният план на Белия дом, който най-вероятно ще бъде много по-близък до позициите на израелското правителство в сравнение с предишните американски планове, може да бъде използван от Нетаняху да раздели арабските монархии и палестинците.

Министър-председателят на еврейската държава очаква палестинците да отхвърлят плана на Тръмп, а арабските държави да го подкрепят и да се дистанцират от палестинското ръководство, докато в същото време се сближат с Израел, тъй като поддържат еднаква позиция за Иран като основна заплаха в региона.

Според информацията администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама е подозирала, че Нетаняху е провел тайни срещи с държавите от Персийския залив в Кипър през 2015 г. като част от опит за организиране на съвместна стратегия срещу Иран. Нетаняху наистина е посетил Кипър преди три години, но не се разкриват подробности за подобни срещи.