В Йерусалим са монтирани първите указателни табели за новото посолство на САЩ, което ще бъде открито на официална церемония през следващата седмица, информира "Ройтерс".

През декември 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще преместят посолството си от Тел Авив в Йерусалим, което разгневи мюсюлманската общност.

Работници монтираха черно-бели знаци на няколко езика - английски, иврит и арабски, по пътищата към сградата на американското консулство в южната част на Йерусалим, която ще бъде превърната в посолство от 14 май.

"Това не е мечта. Това е реалност. Горд съм и съм развълнуван от монтирането на първите нови указателни табели тази сутрин, които са подготвени за посолството на САЩ", написа в "Туитър" кметът на Йерусалим Нир Баркат.

Снимка 355000

Източник: ЕПА

Главният преговарящ на палестинците Саеб Ерекат излезе със съобщение, в което подчертава, че това решение е не само незаконно, но също така пречи да се постигне траен мир между две суверенни и демократични държави с границите от 1967 г., Израел и Палестина да живеят в мир и безопасност.

По улиците на града работници също така закачат знамената на САЩ и Израел.

Снимка 355002

Източник: ЕПА

С признаването на Йерусалим за столица на Израел ние признаваме реалността, каза държавният секретар на САЩ Майк Помпео по време на визита в еврейската държава през миналата седмица.

През март президентът на Гватемала Джими Моралес заяви, че страната му ще премести посолството си от Тел Авив в Йерусалим на 16 май, два дни след САЩ.

Снимка 355001

Източник: ЕПА