Турция е поискала от израелския генерален консул в Истанбул временно да напусне страната, съобщава Анадолската агенция, цитирана от "Ройтерс".

Израел изгони турския консул в Йерусалим

Израел изгони турския консул в Йерусалим

Анкара съобщи, че гони израелския посланик за неопределен срок

Експулсирането е част от разрастващата се криза след убийството на 60 палестинци от израелската армия по време на демонстрация на границата с Газа. Вчера Анкара обяви, че гони израелския посланик за неопределен срок, а от своя страна Израел съобщи, че експулсира консула на Турция в Йерусалим. Турция също така изтегли посланика си от Тел Авив за консултации. Освен това турският президент Реджеп Ердоган и израелският премиер Бенямин Нетаняху си размениха остри коментари в социалната мрежа "Туитър", което заплашва споразумението от 2016 г. за нормализиране на отношенията след дългогодишна криза.

Турция изгони посланика на Израел

Турция изгони посланика на Израел

Министерството на външните работи на Турция е поискало от посланика на Израел да напусне страната

Министерството на външните работи на Турция е поискало от консула да напусне страната за известен период.

В петък Ердоган ще е домакин на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул. Той заяви, че със срещата ще бъде изпратено "силно послание" към света.

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа
Обновена

Израел убива и ранява хиляди палестинци до оградата с Газа

В Близкия изток ври и кипи

След разговори с британския премиер Тереза Мей в Лондон във вторник, Ердоган предупреди, че историята "няма да прости" на Израел и САЩ за решението да се премести американското посолство в Йерусалим.