Чешките лидери одобриха решение да преместят посолството на страната в Израел от Тел Авив в Йерусалим, информира АФП.

По-рано тази година САЩ станаха първата държава, която официално премести посолството си в Йерусалим, с което призна града за столица на еврейската държава.

Чехия мести посолството си в Йерусалим

Чехия мести посолството си в Йерусалим

След САЩ и Румъния

В съвместна декларация чешкият президент, премиерът, председателят на парламента и министрите на отбраната и външните работи отбелязват, че откриването на "Чешката къща" там през ноември ще бъде "първата стъпка от плана за преместване на чешкото посолство в Йерусалим".

Говорителят на произраелския президент Милош Земан заяви пред осведомителната агенция, че "Чешката къща" ще приеме правителствените институции - Чешкият център на външното министерство, търговската агенция и туристическата агенция.

"Чешката къща в Йерусалим ще бъде отворена на церемония от президента по време на посещението му в Израел през ноември", добави представителят.

73-годишният Земан настояваше за преместване на посолството дори преди американският лидер Доналд Тръмп да премести посолството в Йерусалим на 14 май.

През май Чехия отвори почетно консулство в Йерусалим след затварянето му през 2016 г. заради смъртта на почетния консул.

Чехия има дипломатическа мисия в Тел Авив от 1949 г. Страната прекъсва дипломатическите отношения между 1967 и 1990 г. заради комунистическия режим в Прага.