Президентът на Бразилия Жаир Болсонару потвърди, че ще премести посолството на страната от Тел Авив в Йерусалим. Той подчерта, че основната държава, която се обявява против, е Иран, а не арабските страни, информира АФП.

Болсонару предприе кампания срещу защитата на Амазония

Болсонару предприе кампания срещу защитата на Амазония

Болсонару издаде указ, който предвижда прехвърляне на регулациите

Преди дни премиерът на Израел Бенямин Нетаняху беше на посещение в Бразилия. Нетаняху заяви пред лидерите на еврейската общност в Бразилия, че новоизбраният президент на латиноамериканската държава Жаир Болсонару го е информирал, че иска да премести посолството от Тел Авив в Йерусалим.

"Решението е взето, изпълнението му е само въпрос на време", каза Болсонару пред телевизия SBT.

Почти всички държави са съгласни, че статутът на Йерусалим може да бъде определен само с мирни преговори и споразумение между Израел и палестинците. До момента само САЩ и Гватемала са нарушили консенсуса, след като решиха да преместят посолствата си в Йерусалим. През миналата година Парагвай оттегли решението си да премести посолството си. Израел и САЩ преговарят с Хондурас да премести посолството си в свещения град.

Болсонару положи клетва като президент на Бразилия

Болсонару положи клетва като президент на Бразилия

Обеща реформи и укрепване на демокрацията…

"Голяма част от арабския свят е обвързан или се обвързва със САЩ. Палестинският въпрос вече натоварва хората в арабския свят в по-голямата част", каза бразилският президент.

Той добави, че само Иран е против.

Болсонару не смята, че повечето арабски държави ще предприемат действия срещу Бразилия.

Някои от "най-радикалните" арабски държави "могат да приемат някакъв вид санкции - надявам се само икономически - срещу нас", отбеляза 63-годишният, наричан "Тръмп на тропиците".

Бразилия приема военна база на САЩ?

Бразилия приема военна база на САЩ?

Болсонару често се сравнява с американския лидер Доналд Тръмп