Днес ще се състои официалното откриване на Посолството на САЩ в Йерусалим. Очаква се да присъстват посланици на редица държави, които също ще последват решението на Вашингтон. 

Самият американски президент Доналд Тръмп няма да присъства. 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, подкрепен от оттеглянето на президента Тръмп от ядрената сделка с Иран, откри вчера специална среща на кабинета в Йерусалимския музей на библейските земи, като отново приветства преместването на посолството. "Йерусалим е споменат в Библията приблизително 650 пъти. Причината е проста: Повече от 3000 години е столица на нашия народ и само на нашия народ."

Израел отбелязва днес Деня на Йерусалим, 51-тата годишнина от това, което нарича "обединение" на града след войната от 1967 г., те са и домакин на официална вечеря тази вечер, в чест на откриването на посолството в понеделник, съобщава АП. От десетките чуждестранни дипломати, които се очакват, много посланици на ЕС, вероятно ще пропуснат събитието.

Израел присъединява Източен Йерусалим през 1967 г. ход, който не е признат в международен мащаб. Палестинците искат Източен Йерусалим като столица на бъдещата им собствена държава и гледат на преместването на посолството от Тел Авив в оспорвания град като очевидно обезсмисляне на САЩ като мирен посредник в Близкия изток.

Посланици от ЕС присъстват на откриването на щатското посолство в Йерусалим

Посланици от ЕС присъстват на откриването на щатското посолство в Йерусалим

3000 години Йерусалим е столица на нашия народ и само на нашия народ, обяви Нетаняху

Решението на Тръмп през декември да признае Йерусалим като израелска столица предизвика стотици протести в палестинските територии. От 30 март най-малко 42 палестинци са убити, а повече от 1800 са ранени.

Повечето държави запазват посолствата си в Тел Авив, вместо оспорваното свято място в Йерусалим. Но след решението на Тръмп, Гватемала и Парагвай обявиха, че планират да последват примера на САЩ.