Посланиците на 13 арабски държави проведоха среща в Канбера. Те са обезпокоени, че план на Австралия да признае Йерусалим за столица на Израел може да навреди на мирния процес, предупреди посланикът на Египет, цитиран от "Ройтерс".

По-рано днес австралийският премиер Скот Морисън направи неочаквано съобщение, че е готов да признаят Йерусалим за столица на Израел и че е възможно Австралия да премести посолството си в свещения град.

Съобщението принуди 13-те посланици да свикат среща в австралийската столица, обяви Мохамед Хайрат, посланик на Египет в Австралия.

"Постигнахме съгласие да изпратим писмо на външния министър и да изразим притеснението и загрижеността си относно съобщението", добави той.

Според него това решение може да навреди на мирния процес и ще има много негативно отражение върху отношенията между Австралия и не само арабските държави, но и много други мюсюлмански страни.

Индонезия, най-голямата мюсюлманска държава в света, също предупреди, че подобно решение на Австралия може да подкопае мирния процес между Израел и палестинците.

Страната насърчава Австралия и другите държави да продължат да подкрепят мирния процес и да не предприемат действия, които могат да подкопаят мирния процес и световната безопасност.

Морисън обяви, че все още не е взето решение за преместване на посолството от Тел Авив в Йерусалим, но аргументите за такъв ход са "убедителни". По думите му въпросът не е обсъждан със САЩ, които по-рано тази година преместиха посолството си в Йерусалим.