Политическите партии в Холандия постигнаха окончателно споразумение за съставянето на дясно правителство. Това заяви победителят на местните избори Герт Вилдерс, цитиран от Ройтерс.

След почти шест месеца преговори националистическата партия PVV на Вилдерс постигна споразумение миналия месец за формиране на коалиция с три други консервативни партии, но те не се разбраха за постовете в кабинета. Вилдерс отбеляза, че след четири седмици разговори за постовете в правителството, най-накрая е постигнато съгласие.

През май коалицията предложи политическият аутсайдер Дик Скооф, който не е свързан с никоя партия, да стане министър-председател. 67-годишният Скооф бе висш служител в холандското министерство на правосъдието до миналия месец. Години наред ръководеше холандската разузнавателна агенция AIVD и антитерористичната агенция NCTV. Той беше ръководител на холандската имиграционна служба в началото на 2000-те години.

Той ще оглави кабинет, за който четирите партии в коалицията подчертаха, че ще има по-слаби връзки с парламента. Все още не се съобщават подробности кой ще заеме останалите постове в кабинета.

Вилдерс очаква новото правителство да заработи до края на юни

Вилдерс очаква новото правителство да заработи до края на юни

Въпреки че все още не е намерил подходящ премиер