Нидерландският крайнодесен лидер Герт Вилдерс заяви в сряда, че очаква ново дясно правителство да заработи до края на юни, въпреки че все още не е намерил подходящ премиер, предава "Ройтерс".

Националистическата партия PVV на Вилдерс беше категоричният победител на изборите през ноември и миналата седмица след почти шест месеца напрегнати преговори постигна коалиционно споразумение с три други консервативни партии.

Но все още не е ясно кой ще ръководи това правителство, след като Вилдерс заяви миналия уикенд, че не желае да заема поста.

Отявленият антиислямски политик все още не е посочил кандидат, след като бъдещият му първи избраник, бившият министър на труда Роналд Пластерк, каза миналия уикенд, че не е на разположение.

"Уверен съм, че ще намерим решение", каза Вилдерс по време на дебат относно коалиционното споразумение, добавяйки, че очаква вероятно да са необходими още пет седмици, за да се сформира кабинет.

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

Преговорите за правителство в Нидерландия са на финалната права

Герт Вилдерс и коалиционните му партньори са на крачка от постигането на споразумение

Вилдерс каза, че никой нов премиер няма да бъде държан "на каишка" от политическите лидери в парламента, но ще се очаква да се придържа към плановете, изложени в коалиционното споразумение.

Те включват предложения, които биха поставили Нидерландия в сблъсък с Брюксел, тъй като те ще се стремят към изключения от правилата на ЕС за миграцията и околната среда и намаляване с 1,6 милиарда евро на вноската на страната в бюджета на ЕС.

Главният политически съветник на правителството каза във вторник, че шансовете за постигане на подобни цели са малки, но в дебата Вилдерс отхвърли възможността за поражение в Брюксел.

"Премиерът ще има задачата да отиде в Европа и да направи това", каза той. — И вярвам, че това ще се случи.

Новото правителство на Нидерландия се опълчва на миграционната политика на ЕС

Новото правителство на Нидерландия се опълчва на миграционната политика на ЕС

Още преди встъпването си в длъжност