В Кения нарастват призивите към Обединеното кралство да върне останките на почитан племенен водач, който се бори срещу колониалното управление преди повече от век. Койталел арап Самоей води в продължение на повече от десет години, от 1895 г., яростна съпротива срещу изграждането на "Лунатик експрес", железопътна линия, свързваща Момбаса, кенийско пристанище в Индийския океан, с езерото Виктория, в Уганда, през Нанди, в Рифтовата долина, припомня le monde.

Хиляди хора, които се присъединиха към съпротивата срещу този проект, бяха убити при потушаването на движението. Според кенийските историци колониалните власти са примамили Самоей на среща през октомври 1905 г., уж за преговори за примирие, а всъщност за да застрелят него и няколко от бойците му. Самоей, духовният водач на народа Нанди, е обезглавен и главата му е отнесена в Англия като военен трофей, според старейшините на общността на Нанди.

Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство

Рядък случай на маймунска шарка в Обединеното кралство

Идентифицират всеки в близък контакт със заразения, включително хора, пътували със същия полет

След смъртта на кралица Елизабет II, която беше на посещение в Кения през 1952 г., когато стана монарх, се надигнаха гласове, призоваващи Обединеното кралство да се справи с жестокостите, извършени от колониалния режим.Хората от Нанди настояват за връщането на главата на Самоей в земята на неговите предци, за да му предложат подходящо погребение, призив, широко разпространен и споделен в социалните мрежи в Кения. През 2006 г. лични вещи, принадлежали на племенния вожд, бастун и пръчка, вече бяха върнати в Кения.