Словакия ще разположи до 500 войници, за да помогне на полицията да контролира нарастващия поток от мигранти, идващи през границата от Унгария. Това съобщи в сряда премиерът Лудовит Одор, цитиан от "Ройтерс".

Словакия отбеляза скок в броя на мигрантите, предимно от Сирия, които са преминали в Европейския съюз (ЕС) на унгарско-сръбската граница и се насочват към по-богатите страни, главно Германия.

Увеличаването на мигрантите преди по-студените есенни и зимни месеци съвпада с планираните избори на 30 септември в Словакия. То привлича вниманието на политиците. Малките градове по южната граница виждат все повече и повече бежанци, които почиват или спят в техните паркове и спортни площадки.

Одор каза, че е невъзможно границата с Унгария да бъде затворена, но войските ще помогнат на полицията да регистрира мигрантите, а също така ще патрулират градовете в граничната зона.

"Бих искал да уверя гражданите, че все още говорим за транзитна миграция", каза Одор след заседание на правителството.

Министерството на вътрешните работи съобщи във вторник, че броят на задържаните нелегални мигранти е нараснал девет пъти - до над 27 000 души досега за тази година.

Правителството също така предложи да се прекрати практиката за издаване на регистрационни формуляри на мигранти, което другите страни по Балканския маршрут не правят. Това според правителството е притегателен фактор за мигрантите, въпреки че почти всички продължават пътуването си към Западна Европа.

Словакия избира парламент на 30 септември

Словакия избира парламент на 30 септември

След като преди месец премиерът подаде оставка

Правителството също така ще подобри снабдяването с храна и хигиената в местата, където мигрантите чакат за регистрация, казаха служители в сряда след оплаквания на места като бивша дъскорезница в южния град Велики Къртиш, където около 750 мигранти бяха отседнали в сряда сутринта.

Правителството каза, че е започнало да превозва хора с автобуси на други места, за да разпредели тежестта върху полицейските управления и да ускори процеса на регистрация.