Словашките депутати осъдиха Русия като държа- спонсор на тероризма, а руския режим - като терористичен.

Словашкият парламент прие резолюция, в която осъжда руската агресия в Украйна, включително нападенията срещу цивилното население, граждански обекти и енергийна инфраструктура, и изразява подкрепа за независимостта и териториалната цялост на Украйна, съобщава украинската държавна информационна агенция Укринформ.

Словашките депутати също така изразиха подкрепа за усилията за създаване на специален трибунал, който да преследва престъпленията на руската агресия, престъпленията срещу човечеството и военните престъпления, съобщи Укринформ.

Резолюцията също така осъжда преките и косвени заплахи на Русия за използване на ядрено оръжие, припомни Укринформ.

Словакия предаде на Украйна две гаубици "Зузана 2"

Словакия предаде на Украйна две гаубици "Зузана 2"

Те са "подарък" за рождения ден на Путин

През октомври горната камара на полския парламент, Сенатът, прие резолюция, с която обяви Русия за "терористичен режим" и призова международната общност да подкрепи разследването на военните престъпления, извършени в Украйна.

По-рано същия месец естонските законодатели осъдиха опита на Русия да анексира части от Украйна и обявиха Русия за "терористичен режим".

В средата на октомври Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) прие резолюция, осъждаща руската агресия срещу Украйна и призоваваща държавите - членки на организацията, да обявят Русия за "терористичен режим".

През миналия май парламентът на Литва, Сеймът, гласува да определи нападението на Москва срещу Украйна като "геноцид" и да осъди Русия като "държава, която подкрепя и извършва тероризъм".

Подоляк за Медведев: Признаване на тероризъм на държавно ниво

Подоляк за Медведев: Признаване на тероризъм на държавно ниво

Украйна отговори на неофициалното искане за признаване на анексията

През март полските законодатели гласуваха да осъдят "военните престъпления, престъпленията срещу човечеството и актовете на геноцид", извършени от Русия в Украйна.