Словенските депутати гласуваха в четвъртък за отмяна на референдума за изграждането на нова ядрена централа. Решението бе взето, след като екологични групи и експерти подадоха жалби, поставящи под въпрос законността му в конституционния съд, съобщава "Ройтерс".

Шестдесет и девет депутати от 90-местния парламент гласуваха за отмяна на обществения референдум, един беше против и един се въздържа от гласуване.

По-рано този месец парламентът на Словения реши да свика референдума с въпроса: "Подкрепяте ли изпълнението на проекта JEK 2, който заедно с други нисковъглеродни източници ще осигури стабилно снабдяване с електроенергия?"

Той трябваше да се проведе на 24 ноември.

Но публичните критики както към въпроса, така и към проекта накараха парламентарните групи да оттеглят подкрепата си за референдума. Депутатите решиха, че има основателни съмнения относно това дали избирателите могат да вземат информирано, автономно и отговорно решение по такъв въпрос.

"Аз лично съм доволна, че няма да има референдум, каза президентът на Словения Наташа Пирц Мусар, цитирана от държавната агенция STA. Винаги ще подчертавам, че за такъв референдум е необходима значително повече информация".

Словения гласува за евродепутати, но и на три референдума

Словения гласува за евродепутати, но и на три референдума

Неочаквано ниска избирателна активност

Но наблюдатели казват, че отмяната на референдума следващия месец не означава, че той може да не се проведе по-късно.

Новата централа JEK 2 трябваше да бъде построена до съществуващата атомна електроцентрала Krsko в Словения. Тя е съвместна собственост на Словения и Хърватия и осигурява около 20% от търсенето на електроенергия в Словения и 16% в Хърватия.

Правителството заяви, че ще работи по подготовката на специален закон за JEK 2 и че държавната GEN Energija ще продължи да работи по развитието на проекта, който се оценява на стойност между 9,6 милиарда евро и 15,4 милиарда евро.

Словения и Хърватия се споразумяха през 2023 г. да удължат живота на централата Krsko с 20 години до 2043 г. Капацитетът на топлинната енергия на Krsko е 1994 мегавата (MW) с нетна изходна мощност от 696 MW.