Приключи изборният ден и в Словения.

Днес гражданите на страната гласуваха както за девет свои представители в европарламента, така и на три референдума - за асистирано доброволно прекратяване на живота, за употребата на канабис за лични цели и за преференциално гласуване на парламентарни избори.

В страната се отчита неочаквано ниска избирателна активност - едва 26,41% към 19:00 ч., когато избирателните секции бяха затворени.

По данни на Държавната избирателна комисия на евроизборите днес са гласували само 446 149 словенци от общо 1 689 501 души население на страната.

За сравнение, през 2004 г. на първите си избори за евродепутати са гласували 28,35% от словенците. През 2009 г. избирателната активност е била 28,37%, през 2014 г. - 24,55%, а 2019 г. бе отчетена рекордна избирателна активност - 28,89%.

Според президента Наташа Пирц Мусар предизборната кампания за евроизборите не е била достатъчно ангажирана с истинските европейски теми.

Тя посочи, чи 80% от цялото законодателство, прието в Европейския парламент, трябва да бъде отразено в словенското законодателство или пряко приложено, поради което тези избори по нейни думи са толкова важни.

Премиерът и лидер на "Движение Свобода" Роберт Голоб пък отбеляза, че най-голямата победа ще бъде високата избирателна активност.

Председателката на парламента Уршка Клакочар Жупанчич изтъкна, че днес словенските граждани решават своето бъдеще.

"Когато взимаме решение в каква Европа да живеем, аз бих искала да е Европа, в която се чувстваме сигурни и свободни. Европа, в която няма да се чувстваме сами, а ще получаваме помощ и ще си помагаме. Европа, в която няма да разделяме хората по лични характеристики, на които те не могат да повлияят, Европа на интеграцията, а не на разделението и на омразата. Достатъчно имаме от това в историята си", заяви тя.

Янез Янша, лидер на Словенската демократична партия - най-голямата опозиционна сила, посочи, че в предизборната кампания не се е говорило достатъчно за това каква Европа искаме заради "насилствените референдуми".

Той отбеляза, че в някои други страни членки на ЕС кампанията е била по-сериозна, особено в по-големите страни, в които се е говорило накъде трябва да върви Европа.

Словения ще излъчи своите евродепутати измежду 11 партии и 99 кандидати. В страната се проведе и предварително гласуване от 4 до 6 юни за гражданите, които няма да имат възможност да гласуват днес. За трите дни от предварителното гласуване избирателната активност от 3,7% бе двойно по-висока спрямо тази от последните евроизбори през 2019 г., когато беше 1,84%.

Какъв е интересът към евроизборите в различните страни от ЕС?

Какъв е интересът към евроизборите в различните страни от ЕС?

Избирателна активност на изборите за Европейски парламент в различни страни