Словенският премиер Миро Церар предупреди, че има опасност от повтаряне на кризата с мигрантите от миналата година в Европа, която би могла да застраши европейското единство и да предизвика конфликти между балканските държави, съобщава „Франс прес”.  

„Евентуално повторение на масовата мигрантска криза би застрашило ЕС. Ако в такъв случай държавите членки не действат единно, това би довело до подкопаване на обстановката в Съюза”, подчерта Церар пред местната национална телевизия.

Той се зарече, че при евентуален нов наплив на мигранти през балканския маршрут, Словения ще действа решително в защита на границата си с Хърватия.

"Повторението на мигрантската криза не само, че ще доведе до затварянето на границите и до спорове, но би могло да предизвика и сблъсъци между държавите на Балканите“, подчерта Церар.

По думите му, страните членки на ЕС не трябва да позволяват повторение на събитията от 20 в., когато европейското разединение доведе до две големи войни в Европа.

„Успешното решаване на мигрантския проблем, особено след Брекзит и другите кризи непосредствено в Европа, би имало позитивно влияние върху развитието на европейската идея“, отбеляза още словенският премиер.