Словенският парламент обяви Голодомора от 1932-1933 г. за геноцид над украинския народ. Шестдесет и седем депутати гласуваха за това решение, а осем гласуваха против него, съобщи УНИАН.

Според пресслужбата на украинското посолство в Република Словения Държавното събрание на страната е приело съответната декларация за отбелязване на масовото избиване от глад - геноцид в Украйна.

"В съответствие с разпоредбите на декларацията парламентът на Република Словения осъжда "геноцидния характер на Голодомора, чрез който сталинският режим през 1932-33 г. унищожи цяла прослойка от населението и доведе до липса на основни хранителни продукти, необходими за оцеляването на населението, осъжда геноцидните действия, довели до смъртта на милиони украинци и нанесли големи щети на основите на украинското общество.

Той почита паметта на всички жертви на Голодомор и си спомня за всички, които са загинали в резултат на тези престъпни действия, осъжда и отхвърля опитите за изопачаване на историческите факти, изразява солидарност с оцелелите от Голодомор и техните семейства, задължава се да поддържа жива паметта на всички жертви на тези умишлени, жестоки и престъпни действия, задължава се да насърчава информираността за трагичните исторически събития в Украйна от този период", се казва в изявлението.

Голодоморът през 1932-1933 година е имал деморализиращо значение за целия украински народ.

Социално-демографските и морално-психологическите последици от глада през 1932-1933 година са актуални и до днес.

Чешкият сенат призна Голодомора за геноцид над украинците

Чешкият сенат призна Голодомора за геноцид над украинците

Нови мерки срещу Кремъл

Така за дълги десетилетия е подкопана материалната база на украинското село, разрушена е неговата производствена и стопанска инфраструктура, физически са били унищожени предприемачески и инициативни елементи, заплашени са били цели поколения украинци, при това, не само селяни, сломена е волята на целия украински народ за съпротива на тоталитарната система, за национално възраждане.