Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, чиято "оставка" "смути" страната в понеделник, все пак остава на поста, съобщава УНИАН.

Прессекретарят на президента Володимир Зеленски Сергей Никифоров отрече информацията за предполагаемото "уволнение" на Залужни от поста му, пише liga.net.

Самият украински лидер не е говорил за оставката на Залужни по време на традиционното вечерно обръщение.

Изданието Censor.NET, позовавайки се на свои източници, съобщи, че Зеленски е "подписал указ за уволнението на Залужни". Според негова информация основният претендент за поста главнокомандващ се предполага, че е началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов.

Киев отрича за вражда Зеленски-Залужни

Киев отрича за вражда Зеленски-Залужни

След статията на главнокомандващия за "позиционната война" с Русия се появиха спекулации

Вечерта на 29 януари журналистът Роман Цимбалюк съобщи, че Украйна вече има нов главнокомандващ" на въоръжените сили. Той твърди, че Зеленски е назначил Буданов на поста.

Припомняме, че слухове за вражда Зеленски-Залужни се появиха още миналата година. 

В края на миналата година президентът отсече, че има работни отношения със Залужни и планира да продължи да работи с него и в бъдеще.

Залужни с указ на президента стана главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна на 27 юли 2021 г. Под негово ръководство, включително от руснаците, е освободена част на Херсонска област по десния бряг.

Украинците харесват Залужни

Украинците харесват Залужни

Доверието в украинската армия е почти 100%