Шведски гражданин, който работи за дипломатическия корпус на ЕС, е затворен в Иран по обвинения в шпионаж повече от година, пише "Политико".

Йохан Флодерус, който работи за Европейската служба за външна дейност, беше задържан на летището в Техеран през април 2022 г. на път за вкъщи от ваканция, съобщи New York Times в понеделник.

Той е държан в затвора Евин в иранската столица повече от 500 дни, според съобщението на медиите.

Флодерус е заемал няколко позиции в рамките на ЕС. Той е служил като помощник на европейския комисар по миграцията Илва Йохансон и се присъедини към ЕСВД през 2019 г.

ЕС и шведското правителство не разкриха подробности за ареста до понеделник.

Европейската комисия се въздържа от конкретни коментари по този случай в понеделник, което предизвика яростен спор между репортера на NYT, който разпространи историята, и говорител на ЕС по време на ежедневен брифинг за медиите .

В изявление за "Политико" министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом каза: "Правителството работи - и работи - много интензивно по този случай."

"Въпросното лице е било произволно лишено от свободата си и следователно трябва да бъде освободено незабавно. Това послание е предадено, включително и лично от мен. Освен това не мога да навлизам в повече подробности.

Петер Стано, говорител на Комисията по външните работи и политиката на сигурност, каза в изявление по имейл, че Комисията е била в контакт с шведските власти поради тяхната консулска отговорност. Той не потвърди дали Флодерус все още е нает от ЕСВД.

"Този ​​случай също трябва да се разглежда в контекста на нарастващия брой произволни задържания, включващи граждани на ЕС", каза Стано. "Използвахме и ще продължим да използваме всяка възможност, за да повдигнем въпроса пред иранските власти, за да постигнем - в тясно сътрудничество с участващите държави-членки - освобождаването на всички произволно задържани граждани на ЕС."

Семейството на Флодерус каза пред шведската телевизия SVT , че са "силно притеснени и с разбито сърце".

"Знаем, че мнозина работят усилено, за да го освободят и сме благодарни за това", се казва в изявление на семейството му. "В същото време всеки ден е огромно изпитание за нас и преди всичко за Йохан. Той трябва да бъде освободен и незабавно да се прибере у дома.

Арестът на Флодерус е последният случай в нарастващия модел на "заложническа дипломация", която Иран използва в опит да получи отстъпки от Запада, пише New York Times.

По-рано тази година белгийският хуманитарен работник Оливие Вандекастеле беше освободен , след като прекара повече от година в ирански арест, в замяна на осъдения терорист Асадола Асади, който беше затворен в Белгия.

Mоллите в Иран свалят чалмите срещу сделка със САЩ?

Mоллите в Иран свалят чалмите срещу сделка със САЩ?

Софтуерната промяна сред иранските лидери отива дори по-далеч. Макар и без да го обявяват публично