Произнасянето на присъда на Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия беше прекъснато драматично, след като обвиняем изпи, по думите му, отрова, докато изслушваше присъдата си, съобщават световните информационни агенции.

Слободан Праляк е един от шестимата бивши политически и военни лидери на босненските хървати, изправени пред съда.

Той беше осъден на 20 години затвор през 2013 г. за престъпления в източната част на град Мостар по време на войната в Босна и Херцеговина в периода между 1992 и 1995 г. 

Чувайки, че обжалваната от него присъда е потвърдена, той казал на съдията: "Изпих отрова."

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството
Обновена

Доживотен затвор за Ратко Младич за геноцид и престъпления срещу човечеството

Това постанови Трибуналът в Хага за престъпленията в бивша Югославия

Шестимата се явяват в съда за последното решение, което ще бъде постановено от Трибунала в Хага за военните престъпления в бивша Югославия, който закрива дейността си.

Праляк се изправил и вдигнал ръка към устата си, извърнал главата си назад и изглежда отпил от чаша, в която според адвоката му имало отрова.

Съдията незабавно разпоредил да бъдат спуснати завесите и заседанието да бъде прекратено.

Преди да бъдат пуснати завесите, в съдебната зала се настанило объркване.

Съдията настоял чашата, от която отпил Праляк, да бъде съхранена. Някой друг се провикнал, че е била извикана линейка.

Бившият командир на Генералния щаб на отбранителните сили на босненските хървати беше осъден на затвор заради престъпления срещу човечеството

Информиран, че войници са обкръжили мюсюлманите в босненския град Прозор през лятото на 1993 г., той не предприел каквито и да е опити да прекрати обсадата, установи трибунала в Хага. 

Той също така не предприел действия по отношение на информация, че са планирани убийства, както и атаки срещу членове на международни организации и имоти в Източен Мостар, като например джамии.