daylife.com
Тайландската армия засили атаката срещу протестиращите в столицата Банкок, които са се барикадирали в центъра.

На места около своеобразния им лагер са поставени табели, с които се информира, че входът към района е забранен. Въпреки временното затишие от нощта, днес престрелките се възобновиха. Военните използват каучукови куршуми и сълзотворен газ срещу демонстрантите.

За момента БиБиСи съобщава, че в сблъсъците са загинали 16 души, а други 150 са ранени.

Въпреки твърденията на тайландското правителство, че ситуацията е под контрол и военните стрелят само, за да се защитят от атаките на протестиращите, според БиБиСи снайперисти от армията се целят в демонстрантите зад барикадите. От излъчени репортажи се виждат кадри, на които т.нар. Червени ризи пренасят тежко ранени зад барикадите.

Сред пострадалите е и генерал Ксатиа Савасдипол, който беше прострелян в главата. Военният, който преди време премина на страната на червените, е в критично състояние и според лекарите шансът да оцелее е минимален.

Протестиращите са категорични, че няма да напуснат лагера си, докато правителството не поеме своята отговорност и не се вслуша в исканията им. Припомняме ви, че Червените ризи считат, че демокрацията в Тайланд не е възстановена в степента, в която е била в годините преди преврата и настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори.

Около една трета от града се намира в извънредно положение. БиБиСи цитира думите на жителка, чийто апартамент се намира в близост до лагера на протестиращите.

Живяла съм в Пакистан и в Афганистан, но сега се чувствам по-притеснена, коментира Тори Андерсън. По думите й атмосферата в района е много напрегната. Постоянно има престрелки и навсякъде има оръжие, изтъкна още тя.

САЩ, чиито посолство се намира в зоната на сблъсъците, предупредиха гражданите си да се въздържат от пътувания в Банкок. Най-вероятно в близките часове всички представители на американските дипломатически мисии и техните семейства ще бъдат евакуирани.