Руският президент Владимир Путин коментира, че смята, че бившият сътрудник на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън не бил прав да разпространява шпионски тайни на САЩ, но не бил предател, съобщава "Ройтерс".

33-годишният Сноудън получи убежище в Русия през 2013 г., след като публикува класифицирана информация относно американските шпионски операции. Адвокатът му заяви през януари, че Сноудън имал право да остане в Русия до 2020 г. и да кандидатства за руско жителство през следващата година.

Путин, бивш офицер от КГБ и бивш шеф на руската секретна служба ФСБ, направи коментарите си за Сноудън в интервю за американския филмов режисьор Оливър Стоун.

"Сноудън не е предател", подчертал Путин и допълнил: "Той не предаде интересите на страната си, нито пък предаде каквато и да е информация на друга страна, която би навредила на собствения му народ."

Обаче руският президент казал, че Сноудън е трябвало да напусна работното си място по същия начин, по който той някога е напуснал КГБ, а не да разпространява секретна информация, ако не му е харесвало какво е вършил.

"Той не трябваше да го прави (да разпространява секретна информация). Според мен това, което направи, беше грешно", подчертал Путин пред Оливър Стоун.

Сноудън обаче е имал право да действа по начина, по който го е направил, посочил руският президент, подчертавайки, че бил съгласен, че подслушването и следенето от страна на САЩ било станало прекалено натрапчиво, докато похвалил специалните служби на собствената си страна, че работят в рамките на закона.

Путин също така разкритикувал САЩ, че подслушват свои съюзници като Германия, изтъквайки, че подобна дейност неизбежно е дала нежелан резултат.

"Опитите да шпионирате съюзниците си, ако действително ги смятате за съюзници, а не за васали, са просто нередни", отбелязал той и добавил: "Това подкопава доверието и в крайна сметка вреди на собствената ви национална сигурност."

Сноудън използва социалните мрежи, за да критикува руските власти заради закон, задължаващ комуникационните компании да съхраняват телефонни разговори и трафични данни в продължение на шест месеца. Руските власти не коментираха тези забележки.