Върховният представител за външна политика на ЕС Хавиер Солана отхвърли предложението да се водят преговори за едностранна декларация за независимост на Косово, подчертавайки, че е крайно необходимо за териториалното бъдеще на областта решението да бъде взето от Съвета за сигурност на ООН.

"Ние не виждаме друг начин, по който да може да продължи този процес освен с решение на Съвета за сигурност ", категоричен бе Солана, цитиран от АП.

"Това е от съществено значение за Европейския съюз," добави още върховният представител на външната политика.

Ако преговорите между Сърбия и косовските албанци пропаднат, Съветът за сигурност трябва да наложи свое решение. От друга страна обаче в съвета са разделени заради Русия, която споделя сериозните си опасения от отделянето на Косово от Сърбия, коментират от АП.  

От друга страна „задънената улица", до която достигнаха преговорите, накара военните в Косово още по-силно да настояват за приемането на едностранна декларация за независимост.

Във връзка с това Солана похвали по-голямата част от лидерите на етническите албанци в Косово за това, че не подкрепят призивите за незабавно обявяване на независимост.

Това стана по време на пресконференция след разговор с командването на НАТО.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер предупреди, че ако в Косово се стигне до сблъсъци, в областта ще бъдат изпратени 16 000 мироопазващи сили.

От АП коментират, че ЕС се надява лидерите на косовските албанци да преодолеят различията си със Сърбия и да постигнат споразумение, базирано на плана на специалния пратеник на ООН за Косово Марти Ахтисаари.