Папа Франциск ще посети България между 5 и 7 май 2019 г. Всяка визита на глава на Римо-католическата църква има различен приоритет, коментира Соломон Паси, президент на Атлантическия клуб, в сутрешния блок на БНТ.

Той върна лентата почти 17 години назад, когато страната ни беше посетена от папа Йоан Павел II. Бившият ни външен министър води 8-годишна кампания за посещението на Йоан Павел II.

Папа Франциск идва в България от 5 до 7 май

Папа Франциск идва в България от 5 до 7 май

Ще посети София и Раковски

Паси разказа, как при изпращането на папа Йоан Павел II му е предал писмо, в което е направил национална заявка да има български кардинал по католическа линия.

"От папа Франциск, като дойде може да поискаме именно това - да ни даде кардинал", заяви Соломон Паси.

Той поясни, че визитата на папа Йоан Павел II е била важна заради атентата срещу него на 13 май 1981 г., когато България беше напълно незаслужено обвинена - страната ни нямаше роля в този атентат.

Първата покана към папа Йоан Павел II идва от президента д-р Желю Желев, след това е имало много покани. 

При посещението си в България през май 2002 г. папа Йоан Павел II обяви в срещата си с президента, че България няма отношение към атентата и с това случаят беше приключен. Това изчисти огромно петно от имиджа на България, каза Паси.

не смятам, че е случайно, че същата тази година през есента получаваме поканата за членство в НАТО и получаваме датата за членство на България в ЕС - по време на датското председателство на ЕС", допълни бившият ни външен министър.