Сомалийското правителство поиска от Русия да се намеси в разрешаването на конфликта с пиратите, които завзеха украинския товарен кораб .Това каза сомалийския пратеник в Русия в сряда.

Припомняме, че пиратите превзеха украинския кораб миналата седмица край Сомалия и поискаха 20 милиона долара откуп за товара: 33 руски танка Т-72, танкови боеприпаси, ръчни гранати, пушки и револвери.

Правителството и президента на Сомалия дават позволение на кораби от руската флота да навлязат в техни води и да противодействат на пиратите, както в морето, така и на сушата, ако се наложи да бъдат преследвани. Това съобщи сомалийският пратеник Хандул на конференция в Москва.

 Ние смятаме, че пиратите преминаха всички граници. Много е опасно това, че сложиха ръка на оръжия - не само за Сомалия, не само за мореплаването, а за целия регион изобщо", добави той.

„ В момента пиратите контролират морето в тази област, но само си представете, ако превземат и част от сушата".

Изказването породи безпокойство сред някои длъжностни лица, които провеждат мониторинг върху ситуацията. „Може да получим лоши новини" каза Андрю Муангура от кенийската асоциация на мореплавателите. Той добави още, че семействата на украинските моряци са силно обезпокоени за своите близки и са поискали от него да преговаря с пиратите.

„Заради безопасността на екипажа, оставете собствениците на кораба да говорят с пиратите", каза още той.

Руски военноморски кораб се намира в Атлантическия океан, каза Стефани Мърдок от военноморските сили на САЩ, които са разположени близо до Бахреин, но все още няма определено точно време за пристигане му.

Припомняме, че военноморските сили на САЩ разположиха няколко кораба, които да следят ситуацията. Те все още не са комуникирали с руския кораб, но ще се координират взаимно, когато пристигне.