Сомалийските пирати освободиха срещу откуп пленения в края на септември гръцкия танкер Genius.

Това съобщава „Морски бюлетин - Совфрахт", цитиран от световните агенции.
Гръцкото министерство на търговския флот не потвърждава информацията, посочва РИА Новости.

Сумата на откупа не се съобщава. На танкера се намираше екипаж от 19 души и беше пленен по време на курса си от Румъния към Обединените арабски емирства.
В сряда, 19 ноември, пиратите освободиха също и хонконгския товарен кораб Grate Creation, който се намираше в плен от 18 септември.

От 15 ноември в ръцете на сомалийските пирати се намира и най-голямата до този момент плячка - за саудитския супертанкер Sirius Star те поискаха откуп от 25 милиона долара.

В момента Sirius Star се намира в неголямото пристанище в Харадере, на около 300 километра северно от Могадишу. На борда на танкера има 2 милиона барела нефт - повече от една четвърт от дневното производство на кралството.

Стойността на морския съд се оценява на над 100 милиона долара. На борда на Sirius Star се намира 25 членен екипаж, между които и граждани на Великобритания,, Хърватия, Полша, Саудитска арабия и Филипините.

В последните две години сомалийските пирати всяха страх в Аденския залив. Пиратите обаче стигат и все по-далеч на юг в Индийския океан, въпреки че използват за нападенията си предимно моторни лодки.

Заради последните нападения, Европейският съюз взе решение да проведе първата в историята си военноморска операция. Тя получи името „Аталанта" и предвижда изпращането на от 6 до 10 кораба по бреговете на Сомалия.