Увеличаването на социално-икономическата помощ на населението на Франция, одобрено от парламента в петък във връзка с исканията на "жълтите жилетки", няма да засегне бъдещото финансиране на армията. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон в град Нджамена, столицата на Чад, където е на двудневно посещение. Пресконференцията на президента излъчена чрез неговата страница в Туитър, съобщава ТАСС.

Макрон отговори на въпрос дали е необходимо в социално-икономическата сфера, която ще струва около 10 милиарда евро, да се изтеглят част от средствата от бюджета на френските въоръжени сили. "Тези средства ще бъдат осигурени на базата на строги мерки в гражданската част на бюджета. Искам да ви уверя, че няма да се правят никакви спестявания за сметка на военния бюджет и поради установеното финансиране в рамките на "Закона за военната програма за 2019-2025 г.", това няма да бъде направено", обяснява Макрон.

Близо €10 млрд. за мерките на Макрон

Близо €10 млрд. за мерките на Макрон

Елисейският дворец овладява протестите на жълтите жилетки

"В началото на петгодишния президентски мандат направихме анализ на френските стратегически задачи, подготвихме Закона за военната програма, който се обсъжда дълго време и сега ще се изпълнява в съответствие с установения план в точност до всяко едно еврото", добави Макрон.

Той отбелязва, че финансирането в такива количества е необходимо както за модернизиране на въоръжените сили, така и за подобряване на условията на живот и труд на военнослужещите, но и като цяло за осигуряване на безопасността на гражданите на страната "в постоянно променящите се заплахи".

Последният "Закон за военната програма", който е основният документ за развитието и финансирането на въоръжените сили на страната, предвижда общо 295 млрд. евро за период от шест години до 2025 г.

"Жълти жилетки" за речта на Макрон: Глупости, блъф, театър, капка в морето

"Жълти жилетки" за речта на Макрон: Глупости, блъф, театър, капка в морето

Други "жълти жилетки" са признали усилията му

Освен това е необходимо финансиране за НАТО в размер на 2% от БВП на страната. В същото време за периода 2019-2023 г. ще бъдат изразходвани 112,5 милиарда евро за закупуване на оръжия и военно оборудване.

Годишният бюджет на френските въоръжени сили за тази година, с изключение на пенсионните плащания, е 34,2 млрд. Евро, а през 2019 г. трябва да се увеличи с 4,97% и да достигне 35,9 млрд. Евро.

Макрон обеща строги мерки срещу погромаджиите

Макрон обеща строги мерки срещу погромаджиите

Франция трябва да установи ред и хармония, нуждае се от съгласие и единство