Населението на Китай се е свило през изминалата година за пръв път от 70 години насам, обявиха експерти и предупредиха за "демографска криза", която оказва натиск върху забавящата се икономика на страната, съобщава "Франс прес".

В продължение на десетилетия най-многолюдната страна с около 1,4 млрд. души население, Китай ограничи повечето семейства да имат само едно дете, опитвайки се да поддържа устойчив растеж на населението.

Но от 2016 г. китайските власти разрешиха на двойките да имат две деца в отговор на опасенията за застаряващото население и намаляването на работната сила.

Броят на живородените деца в страната през 2018 г. е намалял с 2,5 млн. души в сравнение с 2017 г., за разлика от прогнозираното увеличение от 790 000 раждания, според анализа на живеещ в САЩ китайски учен.

Тази низходяща тенденция може да бъде необратима, предупреди той, поради фактори като намаляване на броя на жените в детеродна възраст и нежеланието на двойките да имат деца поради нарастващите разходи за образование, здравеопазване и жилища.